Oversikt lydbøker

Her gjør NRK-TV opptak med Kolstad med nærkontakt til havet. Og her forteller han historien om hvordan det var å miste gode venner i konvoiseilasen.

En krigsseilers loggbok

Birger Helge Kolstad var bare en ung gutt da han i 1939 reiste til sjøs for første gang. Båten var en rusten holk, men jomfruturen gikk allikevel ganske greit. Så heldig var han ikke i 1940. Da mønstret Kolstad på en båt som ble bombet i Liverpool. Den neste båten ble også torpedert og senket av tyskerne. 

Etter å ha svømt i brennende sjø, omgitt av skadde og døende kamerater, kom han seg omsider om bord i en av livbåtene. I den skulle han tilbringe flere uker... Men det var ikke bare havet som utfordret ham. 

Når han var i land besøkte han ofte barene rundt om i konvoihavnene, og der gikk han ikke av veien for et slagsmål eller to. Resultatet var at han havnet i trøbbel og i engelsk arrest. Hjemkomsten til Norge etter krigen var heller langt fra enkel, sviktet og neglisjert av norske myndigheter, og med nerver som lå utenpå kroppen. Som mange andre krigsseilere hadde han derfor vanskelig med å finne seg til rette med livet på land. Da var det lett å ty til alkoholen... Oddvar Schjølberg (1948) er født og bosatt i Larvik. Han debuterte som forfatter i 2005 med boken Krigsseiler og tidsvitne. Siden har det blitt en rekke utgivelser, de fleste med andre verdenskrig og deres ofre som bakteppe.

Lest inn av skuespiller Ola Otnes ( 3t 36 min) Bonnier norsk forlag 

Krigsseilernes evige krig

Ungdommene som dro til sjøs før utbruddet av andre verdenskrig hadde ulike motiv. Eventyrlyst og et liv som havets vagabond var drivkraften for noen, for andre var den store drømmen å klare seg økonomisk i krisetider. Men krigen kom og la det hele i grus. Den vonde hjemkomsten de fikk etter fem års innsats for fedrelandet, ga mange av dem et liv i fornedrelse. For krigsseilerne opplevde hele perioden fra 1. september 1939 og fram til forsvarsministerens unnskyldning 3. august 2013 som en evig krig. Først mot tyskerne. Deretter mot egne myndigheter, de samme som de hadde ofret helse og psyke for å forsvare ...

Lest inn av skuespiller Ola Otnes ( 8 t 3 min) 

Bonnier norsk forlag 

Krigsseilerens barn

Krigsseilernes barn er en glemt gruppe i norsk krigshistorie. Som barn av krigsseilerne fikk disse jenter og gutter en oppvekst under svært varierende vilkår. I likhet med sine fedre opplevde flere av disse barna hvordan uvitende og beinharde byråkrater grep direkte og indirekte inn i familienes liv. Mange av barna hadde en flott og stabil barndom, med en far som de ikke kunne merke at hadde vært ut i krigen. Foreldre som hadde ressurser til å hjelpe andre krigsseilere og deres familier. Men Krigsseilerbarnas historie er også historien om barn som opplevde angst og redsel hjemme, barn som tumlet med spørsmål som et barn ikke skal slite med, og som fikk med seg opplevelser i "bagasjen" som et barn burde være forskånet for. Samtidig er det også historien om barn som ble sterke gjennom motgang og mobbing. Som i dag er ressurssterke personer som bruker sine vonde opplevelser på en positiv måte ved å hjelpe andre rundt om i samfunnet vårt. I denne boka møter du et knippe av dem. Alle med forskjellige utgangspunkt. Det er deres egne fortellinger, fortalt av dem selv, med deres egne ord. Det er den usminkede sannheten. Her blir ikke noe trukket fra eller noe lagt til.

Lest inn av skuespiller Ola Otnes ( 6t 46 min)

Bonnier norsk forlag 

Det ble flere besøk hos Solveig i arbeidet med denne boka, og disse besøkene var som et oppkvikkende solstreif.

Krigsseilerens familie

Solveig kan på mange måter minne om en av de staute kvinneskikkelsene fra Ibsens romaner. Men i motsetning til dramatikken Ibsens kvinner måtte takle i romanenes verden, har Solveigs virkelige liv inneholdt ingredienser og utfordringer som få av oss ville ønske seg. I denne åpenhjertige boka, som er skrevet i samarbeid med hennes familie, deler hun sin historie. En rikelig fordeling av så vel oppturer som nedturer, med kamp for den daglige tilværelsen og besværligheter med gjenstridige representanter fra norske myndigheter, som tviholdt på et stivbeint og urettferdig regelverk. Som kona til en krigsseiler var det hun som måtte holde familien samlet. Være alt fra sjelesørger til sykepleier. Sekretæren som holdt orden på alt fra viktige papirer og legetimer, til å sørge for familiens barn. Hun var limet som holdt dem sammen. Prøvelsene som er blitt tildelt Solveig er i overkant av hva vi vanligvis kan forvente hos et menneske. Det er fortsatt styrke over Solveigs hverdag.

Lest inn av skuespiller Ola Otnes ( 8t 12 min)

Bonnier norsk forlag 

En krigsseilers kamp

Rundt 45 000 norske sjøfolk seilte under krigen. Ikke alle kom hjem. Hver tiende mann døde for vår frihet. Hver og en av dem har sin egen historie. Dette er historien til Norman Bendix Johannesen fra Kristiansand, fortalt med hans egne ord. 

Han var en hverdagshelt under krigen, men søker ingen heltestatus. Han var ingen kriger - Norman var sjømann. Gjennom krigsårene deltok han i 49 farefulle konvoier i Atlanterhavet, Stillehavet, Middelhavet, langs Englandskysten og i Det indiske hav. I tillegg var han med i en lang rekke andre oppdrag, da skipet seilte alene uten eskorte. 

På mirakuløst vis unngikk han selv å bli torpedert, men han observerte en rekke andre skip som ble torpedert eller bombet. Sammen med resten av mannskapet kjente han dag og natt på usikkerheten og hjelpeløsheten, når de hørte skrikene om hjelp fra kamerater som lå lemlestet i sjøen, mens konvoien seilte forbi uten å stoppe.

Lest inn av skuespiller Ola Otnes ( 6t 5 min)

Bonnier norsk forlag 

Angitt av mamma

"Angitt av mamma" er jøden Maria Schwartz Gabrielsens sterke historie, fortalt med hennes egne ord. Marias mor ble forelsket i en SS-offiser. For å starte et nytt liv med ham, anga hun både ektemannen og sine sju barn til Gestapo. Mannen ble sendt til gasskammeret i Auschwitz. Maria og søsknene hennes ble fraktet til konsentrasjonsleiren Therezienstadt i Tsjekkia, dit ca. 144 000 andre jøder også ble sendt under andre verdenskrig. Rundt 33 000 av dem kom aldri tilbake ... Boken kom første gang ut i 2006. Dette er en utvidet og revidert versjon, der vi også følger Marias liv fram til i dag. Går det noen gang an å komme over et slikt svik, gjort av ens egen mor?

Boka er lest inn av skuespiller Hilde Grythe (4 t 51 min)

Serien: Tidsvitner – Cappelen Damm

Fra krigsseiler til Aktiv Fredsreiser

Historien om Gunnar Knudsen, er historien om unggutten som aldri skulle bli sjømann, men endte opp som sjømann og krigsseiler. Han ble bombet og torpedert, og var med i førsterekke under selveste D-dagen i Normandie. Knudsen er i dag en av Norges Høyest dekorerte krigsseilere. I lydboka møter vi en ydmyk mann, hvis svakhet er hans største styrke. Her deler han sin dramatiske historie med oss.

Boka er lest inn av skuespiller Ola Otnes (4t 33 min)

Serien: Tidsvitner – Cappelen Damm

Jeg overlevde Auschwitz

Blanche Major har med egne øyne sett grusomhetene som utspant seg i leirene, der hundretusener av mennesker regelrett ble henrettet eller gasset i hjel. Av en eneste grunn - de var ikke av den ariske rase. I denne lydboken deler hun noen av opplevelsene sine med oss. Men det er også ting som fortsatt er tunge å snakke om, og som hun har bevart et sted "der inne". Men underveis i samtaler med forfatter begynner hun å sette døren litt på gløtt.

Boka er lest inn av skuespiller Ola Otnes (3t 51 min)

Serien: Tidsvitner – Cappelen Damm

Reddet fra ilden - jødegutten som overlevde i Hitlers helvete

Reddet fra ilden er en biografi om tidsvitnet Zygmunt Gross. Her kan man høre historien om hvordan Zygmunt vokste opp med en far som tyranniserte ham fra barndommen, han måtte være med å brødfø familien allerede fra femårsalderen. Han opplevde hvordan moren og lillebroren brutalt ble massakrert på sykehuset i gettoen av SS-soldatene. Selv overlevde Zygmunt, som den eneste i sin familie, naziregimets konsentrasjonsleire, og han overlevde etterkrigstiden i Polen. Boka er lest inn av skuespiller Ola Otnes (9t 28 min)

Serien: Tidsvitner – Cappelen Damm

Eplekarten i Ravensbrück

Historien om Magnhild Bråten er historien om ungjenta som helt uskyldig var på feil sted til feil tid. Noe som resulterte i over to års opphold i Hitlers leirer og fengsler. Med egne øyne fikk hun se nazismens onde vesen, og hun ble fange nummer 24141 i den fryktede kvinneleiren Ranvensbrück i Tyskland. Mot alle odds overlevde hun, og i denne lydboken kan du høre hennes gripende historie.

Boka er lest inn av skuespiller Monica Hjelle (4 t 26 min)

Serien: Tidsvitner – Cappelen Damm

Fars fotspor i Hitlers leirer

Da Arne Gerhard Brattli ble arrestert den 24. mars 1943 var han bare 21 år gammel, og han ante ikke at denne dagen gikk startskuddet for det som skulle bli til over to års fornedrelse i noen av Hitlerregiments verste skrekk-kabinetter i Polen, Tyskland og Østerrike. 

Som fange ble han sendt ut på en reise som brakte ham til syv av Hitlers leirer og fengsler. I denne lydboka drar forfatteren sammen med Arne Brattlis sønn – Johannes – ut på en reise i farens fotspor. Boka er lest inn av skuespiller Ola Otnes (4t 11 min) 

Serien: Tidsvitner – Cappelen Damm

Tyskertøsen som ble gatas samaritan

Lydboka handler om Agnes Møller Jensen, og forteller om hvilke konsekvenser det fikk for henne at hun forelsket seg i en tysk soldat under krigen. Agnes fikk sønnen Bjørn med sin tyske kjæreste. Du hører om du hvordan kvinner som hadde hatt et forhold til tyske soldater og hadde fått barn med dem ble behandlet etter krigen. Den beskriver også hvordan disse kvinnene og barna deres fortsatt lider p.g.a. det som skjedde for så mange tiår siden.

Boka er lest inn av skuespiller Reidun Berntsen (2 t 57 min)

Serien: Tidsvitner – Cappelen Damm

Krigsseileren fra Stallogargo

Rundt 35 000 nordmenn seilte i handelsflåten under 2. verdenskrig. Men la oss i stedet tenke på disse sjøfolka som enkeltskjebner. Tallene gjemmer på redsel og tragedier, forlis og torpederinger. Tidsskille i sjøfolkas historie kom den 9. april 1940. Det skulle gå fem år før de kom tilbake til Norge igjen. Over 3 400 av dem møtte sin skjebne i en av de mange konvoiene. En av de heldige som overlevde var Trygve Laheim Johansen. Dette er hans historie.

Boka er lest inn av skuespiller Ola Otnes (3t 38 min)

Serien: Tidsvitner – Cappelen Damm