Med håp for Haiti

Krigsskolens kadetter la ikke skjul på sitt budskap under vinterfelttoget i Fredrikstad. Anne Kristine i bakre rekke. 

Anne Kristine herje med et av barna på Frelsesarmeens barnehjem i Port-au-Prince. 

Dette var Anne Kristines virkelighet i Port-au-Prince. Og bildet er tatt fra annen etasje på Frelsesarmeens skole. I gaten ligger brennende bildekk og viser med all tydelighet en hard virkelighet for beboerne i Delmas.

Lille Maseline er et av de barna som Frelsesarmeen har tatt seg av og gitt trygghet. 

19. oktober 1993 fikk Anne Kristine Herje fra Frelsesarmeen hovedoppslaget i VG foran Johann Olav Koss og Whitney Houston 

Med håp for Haiti

Biografien om Mama Haiti

 10. juni 2010 ble den nye boka om Anne Kristine Herje lansert under et arrangement i Frelsesarmeens lokaler på Majorstuen i Oslo. Biografien har tittelen "Med håp for Haiti". Og er det noe Haiti trenger så er det nettopp det å holde fast i håpet. Håpet om en bedre og tryggere framtid. En av de faktorer som befolkningen setter sin lit til er nettopp Frelsesarmeen.

Anne Kristine har nettopp kommet tilbake etter et nytt besøk i Port-au-Prince, og hadde rykende ferske rapporter med seg til boklanseringen.

Mange har ventet på boken som gir en fyldig presentasjon av en dame som har fått leve et liv i tjeneste for andre.

Omtale fra forlaget

Dette er den spenningsfylte historien om Anne Kristine Herjes liv som misjonær i Frelsesarmeens tjeneste. 24 år gammel reiste hun til fattige land i Mellom-Amerika. Senere ble hun beordret til Haitis hovedstad Port-au-Prince, og har 40 års utenlandstjeneste bak seg. Hun beskrives av Frelsesarmeen som det nærmeste man kommer en levende legende. Hun er soldat, offiser med majors grad. Hun har tjenestegjort i noen av de verste krigsområdene på vår klode, men står ikke på militære lønningslister i noe land i verden. Selv om hun jobber i verdens fredeligste armé, har hun hatt en farligere jobb enn de fleste av oss. Hun har ikke kjempet sin kamp med regulære, konvensjonelle våpen - hennes våpen har vært medmenneskelighet og håp. Hun har aldri stiftet egen familie, men er likevel "mor" til mange barn.

Hennes liv er et lysende eksempel på hva ett menneske som har lagt sitt liv i Guds hånd, kan bety for mennesker i nød. Under urolighetene på Haiti i 1993, ble norske avislesere møtte med følgende overskrift på VGs førsteside tirsdag 19. oktober:

"Reiser aldri fra barna" Både den verdenskjente sangerinnen Whitney Houston var i Oslo med sine bodyguards, og Johann Olav Koss som presenterte sin nye superskøyte, som ville revolusjonere skøytesporten, tapte kampen om hovedoppslaget denne dagen. Nå var det Anne Kristine Herje og Frelsesarmeen som var i sentrum, og som fikk den største spalteplassen.

Militærregimet hadde truet alle hvite i landet, og bedt dem reise. Norsk UD evakuerte alle nordmennene i landet. Men Anne Kristine sto standhaftig på sin post, og mens tusenvis av mennesker flyktet fra hovedstaden prøvde hun og tre andre utenlandske misjonærer å få hverdagen til å fungere sånn noenlunde normalt på Frelsesarmeens område.

Hun kunne ikke reklamere med at hun var omgitt av muskuløse bodyguards. Tvert om – hun var omgitt av opprørere og ulike bander.

Men hun gjorde som hun alltid hadde gjort, hun satte sin litt til Han som har sagt; "Frykt ikke, for jeg er med deg! Se deg ikke engstelig om, for jeg er din Gud! Jeg styrker deg og hjelper deg og holder deg oppe med min rettferds høyre hånd." (Jes 41.10)I klartekst formidlet avisen inntrykkene fra kaoset på Haiti. "Tusener av utlendinger kjemper for å komme seg fortest mulig bort fra det krigstruede Haiti. Men misjonær Anne Kristine Herje fra Åfarnes i Møre og Romsdal er fast bestemt på å bli.- Det ville være forferdelig å reise fra alle barna på barnehjemmet, sier hun. – De er ganske enkelt barna mine, og man vinner ikke et barns tillit, for så å forsvinne. Barn har ikke bare behov av mat og tak over hodet, men de har også behov av kjærlighet.Og nettopp disse uttalelsene har siden blitt hengende ved henne, som et symbol på en engasjert frelsessoldat som ikke sviktet sitt kall da det så som mørkest og farligst ut.

Hun hadde i løpet av årene på Haiti opplevd at det ene kuppet avløste det andre, og problemene kom som perler på en snor.

Territoriallederne for Norge, Island og Færøyene, Gudrun og Carl Lydholm – sier det slik i bokas forord: "Det er spennende å lese en biografi som denne. Den er ikke kun en biografi som kaster et historisk lys over noe som var engang, og som gir innsikt i fortiden. Biografien om major Anne Kristine Herje bringer oss opp til nåtidshistorien, hvor medienes bilder stadig henger ved, og 'Norges stemme' fra borgerkrigen på Haiti trer frem.

Boken gir et innblikk i et liv som ble lagt i Guds hånd, et kall som ble tatt på alvor, til å følge Guds vilje og vei uansett hva og hvor. Derfor er det en beretning om et spennende liv. Det er en beretning om kjærlighet, mot, håp, tro og en sterk vilje til å holde fast og holde ut.

Det er en fortelling om gleden ved å følge sitt kall, gjøre sin plikt og leve opp til sitt ansvar. Gjennom det hele ser vi hva en ubegrenset og ubekymret tillit til Gud kan bety av små hverdagsmirakler, Guds underbare gjerninger som svar på bønn.

Frelsesarmeens vesentligste kapital består ikke i penger og verdipapirer, men i mennesker som Anne Kristine Herje, som i tro og tillit adlyder Jesu kall: Følg meg!, mennesker som ikke bare begynte i dette kall, men holder fast ved det livet gjennom. Major Anne Kristine Herjes tjeneste har vært enestående, hennes rike evner er blitt utviklet og brukt i Armeens tjeneste. Den internasjonale Frelsesarmé har anerkjent dette og uttrykt sin påskjønnelse ved å tildele henne Grunnleggerens Orden, den største heder Armeen kan gi."

Det er også gitt plass til en rekke unike fotografier som Anne Kristine Herje har tatt i løpet av de 40 årene hun har jobbet innen Frelsesarmeen.

Holder stand midt i kuleregnet

Anne Kristine Herje (63) er «klar» til å ta imot de tungt bevæpnede opprørerne på Haiti. Og VG skriver:

Anne Kristine Herje ble landskjent i 1996, da hun ble kåret til Årets navn av VGs lesere. Da hadde hun ledet Frelsesarmeens barnehus «Lykkens hjem» i et av verdens aller verste slumområder, midt i Port-au-Prince, i syv år.

Men «mamma Herje», som hun blir kalt av barna sine, er mye mer enn prisvinner. Hun må være en av verdens modigste kvinner: I hele 15 år har hun nå holdt stand mot militærkupp, massakrer og opptøyer, økonomiske blokader og regulære invasjoner på den ulykkelige øya i Karibia.

Flere ganger, når andre utlendinger har flyktet hals over hode fra byen og øya, er «mamma Herje» blitt igjen hos barna sine. I perioder har hun og barna sovet på gulvet mens kulene har pepet rundt dem.

Det er en oppdatert biografi som har kommet. Jordskjelvet som rammet Haiti i januar i år har fått siste kapittel i boken. Det var vondt for en tidligere barnehjemsleder å høre om redselen til barna, de dårlige forholdene og skadene på bygningene. Hun reiste dit så fort hun kunne for å hjelpe til. 

Helt nye bilder fra turen har kommet med, og i siste liten ble tittelen endret fra Med håp i bagasjen til Med håp for Haiti. 

Hermon Forlag 2010Format Innbundet

SBN13 9788230207727