Krigsseilernes barn

Siden er under oppjustering Krigsseilernes barn

En krig har mange sider, og noen av dem kommer ikke fram før lenge etter krigens slutt. Dette gjelder ikke minst det som krigsseilernes barn skulle få oppleve i oppveksten. 

Krigsseilerbarnas historie er historien om barn som opplevde angst og redsel hjemme, barn som tumlet med spørsmål som barn bør slippe å tumle med, og barn som fikk med seg opplevelser i "bagasjen" som de burde vært forskånet for.

Men dette er også historien om barn som ble sterke gjennom motgang og mobbing. Mange av dem hadde fedre, som på tross av deres traumatiske opplevelser under krigen, ble til ressurspersoner både lokalt og nasjonalt. Dette har de igjen gitt videre til sine barn, som i dag er ressurssterke personer, og som bruker sine vonde opplevelser på en positiv måte ved å hjelpe andre.

Krigssseilernes barn

Bjørn Gjellum har i over 20 år laget aktuelle TV-programmer som gjenspeiler det som skjer på ulike områder i det norske samfunnet. I dette programmet (17 minutter) har han sammen med fotograf Rolf Remi Aadalen tatt en tur ut til Norsk Maritimt Museum på Bygdøy. Her møtte de poeten Jan I. Sørensen og forfatter Oddvar Schjølberg. I fokus står krigsseilere og krigsseilernes barn. 

Jan I. Sørensen har opplevd å vokse opp i et hjem med en far som sleit med traumer etter krigsseilasen, og han er en av dem som forteller sin spesielle historie. Og han leser noen dikt med tanker fra sin barndom.

Skrev sang om sin far...

Per Carolus Wathne har skrevet flere sanger om våre krigsseiler. Blant annet sangen Stille hav - den siste krigsseiler. Den er en hyllest til hans egen far - Per Wathne fra Stavanger.

En sterk historie fra Konvoibyen

En sterk historie fra Konvoibyen i Risør. Fra markering og unnskyldning for krigsseilerene under Risør`s Trebåtfestival 2013.

Familien Heimstad jobbet og bodde sammen med krigsseilerne i Komvoibyen

«Krigsseilerne var de eneste nordmennene som gjorde en innsats av betydning for krigens varighet» sa Gunnar Sønsteby.

 Ingvald Wahl var krigsseiler under annen verdenskrig. Sønnen Bruse takker Jon Michelet for at han forstår hva faren har vært gjennom. Wahl gikk bort i juni, 98 år gammel. Bruse Wahl var 55 år da han skjønte hva faren hadde opplevd under krigen  Og han sier i et intervju med Dagbladet:

- Jeg forsto ikke hvor fryktelig det var før jeg leste «Den siste krigsseiler» for 10 år siden, sier Bruse Wahl til Dagbladet.

- Det var da det gikk opp for meg hvor voldsomt det egentlig var. Hva de opplevde. Video: Nina Hansen / Dagbladet