Krigsseilernes barn

Fra en samling for krigsseilerfamililer og interessert på Landeskogen Peace Center.

Hjemme hos familien Heimstad kom og gikk krigsseilere til alle tiden, og barna lærte seg å leve med  det viktige hjelpearbeidet foreldrene drev for krigsseilerne som sleit. På skolen i Risør ble datteren Anne Gro kalt Konvoirotta.

Jan Sørensen bearbeidet barndommen ved å skrive dikt som ble utgitt i flere bøker. Her fra et TV-opptak.

Per Carolus Wathne skrev sanger om sin far og de andre krigsseilerne, og gav ut dette på en egen innspilling.

Svein Lyngholm kjente ikke faren igjen da han kom hjem.

Karin Marie Nornes sammen med faren Alfred Leonard Hansen. Bak er det onkelen som styrer sjekta på en hyggelig tur utenfor Skudeneshavn.

I september 2015 ble boka om "Krigsseilernes barn" lansert. De er en glemt og lite kjent gruppe i norsk krigshistorie. Som barn av krigsseilerne – den gruppen krigshelter som hadde kjempet i første linje, men som norske myndigheter helst ville glemme – fikk disse jenter og gutter en oppvekst under svært varierende vilkår. 

I likhet med sine fedre opplevde flere av disse barna hvordan uvitende og beinharde byråkrater grep direkte og indirekte inn i familienes liv. 

Mange av barna hadde en flott og stabil barndom, med en far som de ikke kunne merke at hadde vært ut i krigen. Foreldre som hadde ressurser til å hjelpe andre krigsseilere og deres familier. 

Men Krigsseilerbarnas historie er også historien om barn som opplevde angst og redsel hjemme, barn som tumlet med spørsmål som et barn ikke skal slite med, og som fikk med seg opplevelser i "bagasjen" som et barn burde være forskånet for. 

Samtidig er det også historien om barn som ble sterke gjennom motgang og mobbing. Som i dag er ressurssterke personer som bruker sine vonde opplevelser på en positiv måte ved å hjelpe andre rundt om i samfunnet vårt. I denne boka møter du et knippe av dem. Alle med forskjellige utgangspunkt. Det er deres egne fortellinger, fortalt av dem selv, med deres egne ord. 

Det er den usminkede sannheten. Her blir ikke noe trukket fra eller noe lagt til… De ikke bare åpnet hjemmet sitt for forfatteren, men de tok ham også med inn i de innerste rom av sin sjel. Det ble en tid med latter når de gode minnene ble hentet fram igjen, men det var også tid for tårer når det skulle settes ord på traumatiske barneår. 2015. Eilert Munch Lund skriver:

Krigsseilernes barn. Endelig kom boken om Krigsseilernes barn, og jeg er stolt over å ha skrevet forordet i denne boken som Sjøfartsfilm nå kan tilby med hilsen fra forfatteren. Min neste film, som kommer i november i år, handler også om Krigsseilernes familie. 

Som barn av krigsseilerne – den gruppen krigshelter som hadde kjempet i første linje, men som norske myndigheter helst ville glemme – fikk disse jenter og gutter en oppvekst under svært varierende vilkår. I likhet med sine fedre opplevde flere av disse barna hvordan uvitende og beinharde byråkrater grep direkte og indirekte inn i familienes liv. Mange av barna hadde en flott og stabil barndom, med en far som de ikke kunne merke at hadde vært ut i krigen. 

Foreldre som hadde ressurser til å hjelpe andre krigsseilere og deres familier. Men Krigsseilerbarnas historie er også historien om barn som opplevde angst og redsel hjemme, barn som tumlet med spørsmål som et barn ikke skal slite med, og som fikk med seg opplevelser i "bagasjen" som et barn burde være forskånet for. 

Samtidig er det også historien om barn som ble sterke gjennom motgang og mobbing. Som i dag er ressurssterke personer som bruker sine vonde opplevelser på en positiv måte ved å hjelpe andre rundt om i samfunnet vårt.

I denne boka møter du et knippe av dem. Alle med forskjellige utgangspunkt. Det er deres egne fortellinger, fortalt av dem selv, med deres egne ord. Det er den usminkede sannheten. 

Her blir ikke noe trukket fra eller noe lagt til…Roter jeg i pappas historie? Utleverer jeg ham? oss? Bryter jeg lojaliteten nå? Kjenner barndommens frykt griper om hjertet og sjelen min. Til og med det å se filmer og å lese bøker om krigen, gjorde og gjør at jeg føler at jeg bryter lojaliteten. Men det var en bearbeidelse av egne vonde minner, og få dele sine tanker. 

For mange lesere er det helt ukjente ting som her presenteres, mens det for krigsseilerbarna blir en reise tilbake til en barndom mange av dem kjenner seg igjen i. Og denne historien går direkte inn i vår egen tid – 2015. 17 krigsseilerbarn står fram i denne boka, og for første gang forteller de sin historie om oppveksten i krigsseilerfamilie.

STRÅLENDE ANMELDELSE AV KRIGSSEILERNES BARN OVER FIRE SIDER I MARITIMT MAGASIN

Roald Evensen har anmeldt boken Krigsseilernes barn i det nyeste nummeret av Maritimt Magasin. Over fire sider i magasinet deler han bilder og historier fra boka, og har tydelig latt seg berøre. Han starter anmeldelsen med: "Mange lesere vil sitte igjen med en klump i halsen eller tårer i øyekroken etter å ha lest boken "Krigsseilernes Barn" av Oddvar Schjølberg." og avslutter med " Boka er svært lesverdig og anbefales på det sterkeste." Vi gratulerer forfatteren med en strålende og høyst fortjent anmeldelse!

Egil Morland i Dagen ANMELDELSE I DAGEN: "EIT HANDSLAG TIL DEI SOM ALDRI VART HEILT FERDIGE MED KRIGEN" Egil Morland i Dagen har anmeldt Krigsseilernes barn, og latt seg berøre. Han skriver blant annet: Schjølberg skriv om born som i trangbudde husvære levde tett på fedrene sine mareritt, depresjonar, psykiske ustabilitet og alkoholisme. Det er autentiske røyster vi høyrer. Ganske raskt greier dei å ta oss med på den mentale reisa til ei tid som verkeleg er nær, men også uendeleg fjern: til eit rasert Europa som skulle byggjast opp att 

Forfattaren har fått med mange vare skildringar av stolte, sjølvstendige menneske som fann seg i den lagnad at dei t.d. sjølv måtte betala for operasjonar etter krigsskadar. Og innimellom får vi glimt av den kjærleik dei så gjerne ville formidla – og stundom fekk formidla – midt i det vonde og traumatiske. Språk, tone og framstilling varierer. Slik må det vera når forteljarstemmer frå svært ulike menneske lyder. Det gjer ikkje boka mindre verdt. 

Og så er dette nok ei påminning om kor mykje vi aldri fekk veta noko om. For dét er også med i boka; sorg og anger over at det ikkje vart opna rom av tid og nærvêr, som muligens, kanskje, kunne ha vore eit handslag til dei som aldri vart heilt ferdige med krigen. 

TV-innslag i forbindelse med lansering i Kragerø:

https://www.youtube.com/watch?v=azta-Bkfj0M

Her er en video i forbindelse med bøkene om krigsseilerne.

https://www.facebook.com/100081772068716/videos/592870572295421

Krigsseilernes barn LIV Forlag Innbundet 336 sider2015 ISBN 9788283301502

Boka er også innlest som lydbok av skuespiller Ola Otnes, og er utgitt av Bonnier Norsk Forlag:

Krigsseilernes barn er en glemt gruppe i norsk krigshistorie. Som barn av krigsseilerne fikk disse jenter og gutter en oppvekst under svært varierende vilkår. I likhet med sine fedre opplevde flere av disse barna hvordan uvitende og beinharde byråkrater grep direkte og indirekte inn i familienes liv. Mange av barna hadde en flott og stabil barndom, med en far som de ikke kunne merke at hadde vært ut i krigen. Foreldre som hadde ressurser til å hjelpe andre krigsseilere og deres familier. Men Krigsseilerbarnas historie er også historien om barn som opplevde angst og redsel hjemme, barn som tumlet med spørsmål som et barn ikke skal slite med, og som fikk med seg opplevelser i bagasjen som et barn burde være forskånet for. Samtidig er det også historien om barn som ble sterke gjennom motgang og mobbing. Som i dag er ressurssterke personer som bruker sine vonde opplevelser på en positiv måte ved å hjelpe andre rundt om i samfunnet vårt. I denne boka møter du et knippe av dem. Alle med forskjellige utgangspunkt. Det er deres egne fortellinger, fortalt av dem selv, med deres egne ord. Det er den usminkede sannheten. Her blir ikke noe trukket fra eller noe lagt til. 

En av dem som er sterkt engasjert i krigsseilernes historie er Frank Thorsen. Han er sønn av krigsseileren Johan Thorsen, og Frank er en av de frivillige medarbeiderne i Krigsseilerregisteret.

Etterkommer av krigsseilere i Agder

Marwel Sandvold hadde et sterkt innlegg som berørte alle. nettopp fordi så mange kjente seg igjen i hennes refleksjoner.

NRK gjør opptak med tre etterkommere av krigsseilere. De har fortalt sin historie i boka.

De bærer historien videre...

Helgen 20.- 22. mai 2016 gikk det første treffet for "Krigsseilernes barn" av stabelen i Setesdalen. Og vi kan trygt si at denne helgen ble det skrevet historie på Landeskogen Peacesenter.

Her var representanter fra så vel Osloområdet, Vestfold, Telemark, Agderfylkene og Rogaland. Og det ble noen interessante og hyggelige dager, som startet med felles middag på Revsnes Hotell fredag kveld. 

Gode venner finner lett tonen sammen, og i løpet av kvelden fant deltakerne fram til felles "skip og konvoier" hvor deres fedre hadde seilt. Og det er ikke å ta for hardt i at her ble nye vennskapsbånd opprettet.

Nyttig informasjon

Lørdagen ble brukt til seminar på Landeskogen Fredssenter. Her startet vi med en omvisning i utstillingsrommene. Gründer og drivkraften bak Aktive Fredsreiser og fredssenteret – Helga Arntzen – fortalte også at et eget rom er nå reservert til en spesiell utstilling som vil omhandle krigsseilernes innsats under krigen. 

Det er tanken at utstillingen også vil omfatte tiden etter krigen, og belyse de vanskeligheter som møtte krigsseilerne og deres familier.

Simen Zernichow – prosjektkoordinator for Krigsseilerregisteret – orienterte om det nye registeret, og viste eksempler på hvordan krigsseilernes barn kan dra nytte av den informasjonen som nå fortløpende legges ut.

Per Kåre Vik redegjorde deretter for det nye viktige digitale prosjektet "Krigsseilernes historie som nå skal inn i skoleverket". 

Begge disse prosjektene er viktige hjelpemidler for krigsseilernes etterkommere, når det gjelder å skaffe seg korrekt informasjon om sjøfolkas innsats under krigen

Godt å lette litt på "trykket"

Marit Hernæs innledet til gruppesamtaler under temaet: "Erfaringer som barn av en krigsseiler". Et tema hvor de aller fleste av deltakerne hadde sammenfallende opplevelser av. 

Og som en av deltakerne sa: Det var godt å få lette litt på trykket, og dele de tankene jeg har hatt med de andre. Det var ikke bare jeg som hadde hatt det slik i oppveksten.

Under lørdagens festmiddag ble det utdelt blomster til Helga Arntzen og Oddvar Schjølberg som hadde vært ansvarlige for arrangementet.

Det ga meg en kraftig rystelse

På søndagen innledet Marwel Sandvold til samtale om temaet: "Bearbeidelse av barndommens minner". 

Det ble et sterkt innslag, hvor hun delte sine traumatiske opplevelser, og hvordan hun hadde bearbeidet disse, etter at hun hadde fortalt sin historie i boka "Krigsseilernes barn". Hun sa bl.a.

Arbeidet med innslaget mitt i boken «Krigsseilernes barn» gav meg en kraftig rystelse i mitt indre skall. Jeg hadde lært å tie om alle mine undringer, i respekt for mine foreldre om samtidens oppdragelse. Jeg tror det har medført mange fysiske «knuter» i kroppen