Herleik

Herleik - en roman om pest og kjærlighet

Bokas omslag fortjener også honnør. For allerede her ligger mye historie gjemt. Omslags-illustrasjonen er lagd av illustratøren Asbjørn Tønnesen.

Forfatteren er ute på en tur i Bergens gater og smau. Bildet er tatt i 1967 og i barnevogn sitter datteren. 

Romanen blir lansert og det er forfatteren selv som leser et utdrag fra boka. Lanseringen var på Litteraturhuset i Bjørgvin. Foto: Solveig Garnes Haugen

Merk deg årstallet 1348. Da reiser bondesønnen Herleik for første gang alene fra gården i Vågslia i Nustadalen til høstmarkedet i Bjørgvin. En skjebnesvanger reise som får store konsekvenser for resten av hans liv. Året etter kommer Svartedauden seilende med ei skute inn til Bjørgvin.

Bjørgvin eller Bergen var en hansaby og den viktigste handelsbyen i Norge. Men det var også et av de hanseatiske handelsskipene som muligens tok med seg den grusomme pesten, som skulle komme til å danne et tidsskille. Middelalderens mennesker var ikke ukjente med sykdom og epidemier. Men ingen epidemier kunne måle seg i omfang med pesten som rammet både unge og eldre. Hele bygder ble lagt øde, og det anslås at halvparten av den norske befolkningen døde.

Nå foreligger en ny storslått roman hvor handlingen utspiller seg nettopp i denne tragiske delen av vår historie, og vi følger hovedpersonen Herleik over en periode på syv år, fra 1348 til 1355.

Det er Dagfinn Johansen som debuterer som romanforfatter, 81 år gammel. Han viser med all tydelighet at et forfatterskap har ingen aldersgrense. For her tar han oss med på en både lærerik og spennende tidsreise. Boka blir utgitt av Baryton Bokforlag og har tittelen: Herleik – En roman om pest og kjærlighet.

Forfatteren var ofte på besøk hos foreldrene som bodde i Bergen på 60-tallet, og allerede da begynte han å interessere seg for hva som skjedde i byen i middelalderen. Og dette leves nå ut gjennom romanfiguren Herleik.

Historie har alltid fascinert Johansen, og spesielt middelalderen og hvordan svartedauden påvirket folk og liv. Men han har aldri funnet noen roman om kjærlighet under svartedauden og da bestemte han seg like godt for å skrive en slik fortelling selv.

Dette førte igjen til en grundig research i gamle arkiver og dokumenter. Gater og bygninger er korrekte ut fra gamle kart, Hvor mange timer og kilometer Johansen har vandret rundt i Bergensområdet, i gater og smug, på jakt etter spor fra middelalderens Bjørgvin er det nok bare Vårherre som vet. Men alt ble gjort for å gjøre romanen så realistisk og historisk korrekt som mulig.

Til gjengjeld så har det også blitt en roman med ekte og sterke miljøskildringer hvor leserne blir mer og mer bergtatt etter hvert som handlingen skrider fram, og vi blir kjent med personene.

Noe av det første som møter oss i boka er et rikt persongalleri som består av 20 personer. Dette er en nyttig oversikt, og det samme er ordforklaringene bak i boka. Her er det mange verdifulle opplysninger som er verd å få med seg, og som man blir klokere av.

Hver enkelt person glir naturlig inn i handlingen, og formes mer og mer gjennom sine drømmer, tanker og handlinger. Her kommer såvel tro og tvil inn, som fornuft og fortvilelse. Alle personene får god og romslig plass, uten at det blir kjedelig. Dette unngår forfatteren ved at han straks skriver inn en ny situasjon som gjør det hele enda mer intens og spennende.

Jeg skal ikke røpe så mye fra handlingen, for det skal leserne selv få gleden av å oppdage, men kort fortelle:

Den unge Herleik reiser til markedet i Bjørgvin for å bytte til seg ting som trengs på familiegården. Her møter han under noe tvilsomme omstendigheter Jorid, og forelsker seg i henne. Dette skal få store konsekvenser for hans videre liv. Etter hvert hviler Svartedaudens innvirkning som et dystert bakteppe over dagliglivet.

Samtidig er det flere og flere personer som skrives inn i handlingen, og de opplever alle at livet ikke bare byr på solskinnsdager, men også en passelig dose med uvær og storm. Boka har alle de ingredienser som skal til for at det ikke bare blir en korrekt historisk roman, men samtidig også en spenningsroman. Alt dette vever forfatteren sammen gjennom elementer som liv og død, gleder og sorger, forsoning og tilgivelse, før vi til slutt får en overraskende avslutning på fortellingen.

Det er all grunn til å lykkeønske Dagfinn Johansen med et blinkskudd og en velskrevet roman, som ganske sikkert vil bli å finne blant julegavene dette året.