En krigsseilers loggbok
Historien om Helge Birger Kolstad er preget av dramatiske begivenheter, men er samtidig en historie om en mann som på tross av sine vonde opplevelser fortsatt har beholdt glimtet i øyet. Når han nå har passert 92-årsbøyen, åpner han for første gang døra på gløtt til sine personlige rom - til steder langt der inne. Hardhausen er svært oppegående og husker krigens infernalske detaljer krystallklart.
Boka har tittelen En krigsseilers loggbok, og her følger vi Kolstad, som i dag er 92 år – fra han som ung gutt reiste ut første gang i 1939, med en gammel rusten holk. Det ble en røff opplæring på "kølabåten", før han året etter mønstret på en ny båt. Den ble bombet i filler i Liverpool, og Birgers neste båt ble torpedert og sendt til bunns.
Det gikk ikke bedre med neste båt, og Birger ble reddet ganske forkommen etter to uker i livbåten. I boka forteller han om opp og nedturer som sjømann. Han og kameratgjengen gikk ikke av veien for en nevekamp eller to når de besøkte barene mellom konvoiseilingene. Birger var og er fortsatt en god venn av krigsseileren Ingvald Wahl (som Jon Michelet har portrettert) og de to kameratene stilte opp for hverandre når det gjaldt.
- Det var et eiendommelig kameratskap mellom oss krigsseilerne, nærmest som en brorskap. Vi hjalp hverandre når det sto på som verst, og det var en æressak for oss å verne om våre venner, forteller Birger. Birgers hjemkomst etter krigen var ikke preget av en storslått velkomst – han kom hjem i lasterommet på et norsk handelsskip – etter å seilt for Norge og Europas frihet gjennom fem lange krigsår på en "seilende bombe".
Han forteller: Jeg kom med skipet Bretagne til Oslo som passasjer 10. januar 1946. Det var langt fra noe festivitas over hjemreisen, for sammen med noen andre sjøfolk ble jeg henvist til en plass nede i lasterommet. Jeg spiste ikke noe i det hele tatt. Satt bare der og tenkte at det var takken for den innsatsen vi sjøfolka hadde gjort for Norge gjennom fem lange krigsår – å bli sendt hjem som fraktgods. Men dette skulle vise seg å bare være en liten forsmak av det som ventet oss i årene framover. Det ble vanskelige måneder og år. Det var ikke lett å takle hverdagen med nerver som lå utenpå kroppen, og i likhet med hundrevis andre krigsseilere hadde også Birger vanskelig med å finne seg til rette med en tilværelse på land. I mange år holdt Helge alle opplevelsene for seg selv. Ingen fikk slippe inn i disse innerste rommene. Men en dag åpnet han allikevel døra så vidt på gløtt, og fortalte noen bruddstykker til sine aller nærmeste. Siden åpnet han seg mer og mer, og fortalte meg sin historie, og nå foreligger den i bokform.
I denne boka har jeg forsøkt å være så presis som mulig, men det er i første rekke Helges historie jeg ønsker å formidle – slik han selv har fortalt meg den. Det er ingen som kan formidle historien bedre enn de som selv har opplevd den. Og det er nettopp det krigsseileren Helge Birger Kolstad nå gjør. Oddvar Schjølberg: En krigsseilers loggbok Liv Forlag Innbundet 2014
Helge Birger Kolstad får overrakt boken om sitt liv.
NRK gjør opptak med Helge Birger Kolstad
Hjørdis og Helge Birger hjemme i Arendal
Boka om Birger er også lest inn som lydbok og utgitt av Bonnier Norsk Forlag. Det er Ola Otnes som leser.