Boka om krigsseileren Gunnar 2
Hedret: Krigsseiler Gunnar Knudsen fra Larvik får sin fortjente heder i filmen som nå blir lansert. Gunnar Knudsen har mottatt norske, engelske og franske æresmedaljer for sin innsats under krigen. Ved 60 års markeringen for invasjonen i Normandie i 2004 mottok han Æreslegionen av president Jacques Chirac. Foto: Copyright Yngve Rakke
Gunnar Knudsen tilbake på strendene i Normandie. Foto: Copyright Yngve Rakke
Gunnars første tur som tidsvitne. Her sammen med Oddvar Schjølberg på temakveld.
Fra krigsseiler til Aktiv Fredsreiser
Dette er en nyutgivelse av boka som ble utgitt på Lunde Forlag i 2005. Boka var en døråpner for Gunnar, og de neste årene fortalte han mer og mer, ikke minst når han reiste med skoleklasser som tidsvitne for Aktive Fredsreiser. I 2009 ble det utgitt en revidert utgave med tittelen: Fra krigsseiler til Aktiv Fredsreiser. Her er det gitt plass til mer stoff og bilder. (Gunnar døde noen måneder etter boka ble utgitt)I boka møter vi Gunnar Knudsen, en av Norges høyest dekorerte krigsseilere. Her forteller han sin historie om tiden som sjømann og krigsseiler under annen verdenskrig, om hvordan han ble bombet og torpedert, og var med i første rekke under D-dagen i Normandie.I boka møter vi en ydmyk mann, hvis svakhet er hans største styrke. Her deler han sin dramatiske historie med oss.
Det ble også laget en egen film om Gunnar Knudsen, og vi sakser litt fra avisen Østlands-Posten hvor Nils Erik Kvamme skrev:
Krigsseiler Gunnar Knudsen fra Larvik får sin fortjente heder i filmen om hans spennende liv, som nå blir lansert. Knudsen er Norges høyest dekorerte krigsseiler, og han har mottatt norske, engelske og franske æresmedaljer for sin innsats under krigen. Ved 60 års markeringen for invasjonen i Normandie i 2004 mottok han Æreslegionen av president Jacques Chirac.
En god del av filmen er spilt inn med Gunnar på Omaha Beach i Normandie. På det stedet der han opplevde krigens barbari på nært hold.
Premiere for filmen om krigsseileren Gunnar Knudsen6. juni – på selveste D-dagen er duket opp for filmpremiere i sjøfartsfylket Vestfold. Det er dokumentarfilmen om krigsseileren Gunnar Knudsen som for første gang skal vises for publikum. Mange års research og filmarbeid er nå ferdigstilt.
I morgentimene på selveste D-dagen 6 juni 1944, var Gunnar med og deltok i første rekke på Omaha Beach i Normandie med den lille fraktebåten "Skarv".Det er filmskaper og historiker Rune Sørlie og Yngve Rakke som står bak denne spennende dokumentarfilmen.
På formiddagen er det urpremiere på Vestfoldmuseene for Knudsens familie og andre innbudte. Senere på kvelden er det gratis inngang for alle interesserte i Galeiskur 16 på Verftet i Stavern. I disse maritime omgivelsene vil tilskuerne få et unikt innblikk i en krigsseilers opplevelser, både under krigen og ikke minst tiden etterpå. På godt og vondt.
Gunnar Knudsen reiste til sjøs rett før krigen brøt ut, og han seilte ute under hele krigen. Og opplevelse ble ikke bare lagret i skipssekken, men vel så mye i hans indre. Der lå alle de vonde og traumatiske opplevelsene og kvernet rundt – ikke minst når natten senket seg. Da kom gjerne de vonde minnene opp til overflaten. Men han holdt det for seg selv i over 50 år.
Tidlig på 2000-tallet fortalte han imidlertid om sine opplevelser fra D-dagen og ble et aktivt tidsvitne med Aktive Fredsreiser. Forfatter Oddvar Schjølberg skrev biografien om hans dramatiske liv, og boka – Fra krigsseiler til aktiv Fredsreiser - som ble utgitt på Aktive Fredsforlag. Om selve landgangen i Normandie sa Gunnar det på denne måten:
«Ord kan ikke beskrive det som skjedde denne dagen. Alt eksploderte rundt oss da vi fikk landkjenning. Ingen visste at det var en større tysk styrke som ventet på oss. De første soldatene som gikk i land ble slaktet ned for fote."
Rune Sørlie sier det slik:– Gunnar var bitter som alle andre krigsseilere av den behandlingen de fikk av den norske stat etter krigen. Men da han ble spurt av Oddvar Schjølberg om han ville bli med som tidsvitne, takket han først nei. «Jeg har aldri sittet i konsentrasjonsleir», var argumentet. Men han hadde så visst bidratt på sitt vis, mente forfatteren, og slik ble Gunnar engasjert. Og det ble over 100 turer med skoleungdom. Og det ble flere turer til Omaha Beach.
Yngve Rakke og Rune Sørlie kjente Gunnar fra tidligere. De ble engasjert i hans historie, tok med kameraer og startet filmingen i Normandie allerede i 2006.– Gunnar trivdes med å fortelle historien sin til ungdommen. Hans historie var så sterk i seg selv at han ikke hadde noe behov for å heve stemmen, men han kunne fortelle sin unike historie veldig neddempet og levende, sier Yngve Rakke, og fortsetter:
Målet vårt var å få fram innslag fra ulike scenarier fra denne turen, som skulle fange det levende og naturlige.Da vi kom tilbake til Stavern fortsatte filmingen med Gunnar Knudsen. I Minnehallen, på Verftet, sammen med Kjell Magne Bondevik og forfatter Oddvar Schjølberg.
Da filmprosjektet ble avsluttet hadde vi 24 timer råmateriale. Det var et stort prosjekt vi hadde gitt oss ut på, og etter hvert ble det stille. – Jeg tenkte på et tidspunkt at vi måtte gi opp hele filmdrømmen. Vi hadde ikke penger til å bearbeide alt råmaterialet, sier Sørlie som helt til det siste hadde et håp om å fullføre prosjektet før hovedpersonen gikk bort. Men Gunnar døde i oktober 2009.Begge filmskaperne mente de skyldte Gunnar å ferdigstille filmen. Dermed trosset de de økonomiske utfordringene, brettet opp ermene og satte i gang. Nå foreligger en redigert 30 minutters dokumentarfilm tilpasset skoleungdom, sier Sørlie som tror Gunnar Knudsen selv ville kjent seg igjen i det som blir presentert.
Og la oss slå det fast med en gang: Dette er en film som er av stor verdi, den hedrer våre krigsseilere, og den er et solid dokument som er vel verdt å se på! Honnør til de to filmskaperne.